Om Nyborg Voldspil

Sådan startede det hele

Det hele begyndte i 1939, hvor grundstenen til Nyborgs største kulturbegivenhed gennem tiderne blev lagt, da det første ”Voldspil” så dagens lys.

Byens daværende stadsskoleinspektør Johannes Høirup havde i Oberammergau i Tyskland oplevet de berømte passionsspil, der er friluftsspil med et religiøst indhold. Dette inspirerede ham enormt og gav ham ideen til at tage hjem og prøve at skabe et friluftsspil her i byen. Det skulle handle om Nyborgs dramatiske og spændende historie.

Nyborg var Danmarks hovedstad fra år 1200-1415, altså før København, og her afholdtes de såkaldte Danehoffer, der var lovgivende forsamlinger, den tids Christiansborg, og det var netop temaet for det første Voldspil.

Handlingen drejede sig om den håndfæstning, som kong Erik Klipping måtte underskrive i 1282, kaldet rigets første Grundlov, og om det forfærdelige mord på kongen i Finderup Lade. Nyborg Slots vældige facade udgjorde den fantastiske kulisse for det første spil, der blev en bragende succes.

Lige siden er der blevet spillet friluftsspil i Nyborg, og tusindvis af teaterglade amatørskuespillere har gennem mere end 70 år medvirket i de mange forestillinger. For en del nyborgensere er det ligefrem blevet en livsstil at være med i spillene.

I 1940 var der ikke noget Voldspil på grund af krigens udbrud.

I 1941 opførtes Heibergs vaudeville ”De danske i Paris” ude ved Hesselhuset, og først i 1942 begynder man at sætte forestillingerne op på volden, på Kronprinsens Bastion, hvor spillene foregår i dag, deraf navnet ”Voldspil”

I 1942 stod Drachmann og Lange-Müllers dejlige syngespil ”Der var engang” på plakaten. Det var en forestilling, der understregede det nationale danske sindelag under besættelsen, og hvori man synger ”Midsommervisen”, der som bekendt begynder med ordene: ”Vi elsker vort land….” Her kunne den tyske censur ikke gribe ind, for sangen var en del af stykket!

I befrielsesåret 1945 sætter Nyborg Voldspil ”Elverhøj” op. Kunne man tænke sig noget bedre end denne forestilling til at understrege vort nationale sindelag.

Senere fulgte år med operetter som ”Sommer i Tyrol”, ”En søndag på Amager”, ”Forår i Heidelberg”, ”Champagnegaloppen” og ”Jomfruburet”.

I 1949 var der atter Danehofspil, nemlig ”Nu stander landet i vaade” ved Johannes Høirup. Andre Danehofspil i de kommende år blev ”Det gamle spil om Enhver” af Hugo von Hofmannsthal, ”Valdemar Atterdag” Af Thit Jensen og ”Christian den II” af Grethe Harboe. Det seneste Danehofspil fandt sted i jubilæumsåret 1971 og havde titlen ”Drama på Nyborg Slot”, hvor slottet blev 800 år og byen 700 år.

Royalt besøg

Ved tre lejligheder har der været royalt besøg:

I 1954 overværede Kong Frederik den 9. og dronning Ingrid stykket ”Valdemar Atterdag” sammen med to af prinsesserne, deriblandt vor nuværende regent.

I 1971 overværede kongeparret og prinsesse Benedikte ”Drama på Nyborg Slot”

I 2009 overværede regentparret en speciel eftermiddagskoncert i forbindelse med et officielt besøg i byen.

Scene ved voldgraven

I 1972 skete der en nyskabelse i Nyborg Voldspil. Man indviede en ny scene nede ved voldgraven, ved ”Sygehusgraven”. Det åbnede muligheder for at spille stykker, hvor skibe kunne komme sejlende på voldgraven og lægge til direkte ved scenekanten. Det var et fantastisk skue, og her var en helt speciel atmosfære. Forestillingerne ved vandscenen var ”Show Boat”, ”South Pacific”, ”Farinelli”, og ved spillenes 40-års jubilæum ”Mød mig på Cassiopeia” samt ”Jesus Christ Superstar”.

 

Nyere forestillinger

I nyere tid har voldspillet haft modet til at sætte mere moderne forestillinger på repertoiret. Her kan nævnes ”Atlantis”, ”Cabaret”, ”Evita”, ”Crazy for you” og ”The Producers”. Forestillinger med dramatiske optrin, flotte danse og svingende musik.

Rammerne for voldspillet

Publikum på ”Volden” bliver omkranset af den smukke natur, fru Thalia tager os i sine arme, og under de gamle elletræer på scenen udfolder teatrets vidunderlige koglerier sig for vore øjne. Her er blevet hvisket ømt og elsket hedt. Her er blevet kæmpet hårdt og udtænkt dristige intriger.

En rigtig aften på Nyborg Vold ender oftest med at det glade publikum går ned ad stien og synger et par strofer eller nynner en melodistump fra forestillingen, de lige har overværet. Når det er tilfældet, så er Voldspillerne glade, for formålet med det hele er som bekendt ret at fornøje.

Gennem årene har mange kendte sangere og skuespillere startet deres karriere ved Nyborg Voldspil og fortsat deres professionelle karriere ved landets store scener - og nogle er endda kommet tilbage til Voldspillet som professionelle. 

Der kan nævnes Jørgen Klint, Arne Lundemann, Betty Glosted, Therese Glahn, Finn Nielsen, Thomas Eje, Jakob Sveistrup, Kiki Brandt, Johnny Jørgensen, Kim Hammelsvang Henriksen, Michael Grønnemose, Jesper Dupont, Lise Kofoed, Christian Collenburg, Mikkel Moltke Hvilsom, Patrick Terndrup, Heidi Nielsen og Ulrich Thomsen.